juli 15, 2024

Historie

Odense FDF Orkester blev startet i FDF Odense 4. kreds og blev stolt præsenteret første gang ved kredsens 5 års fødselsdagsfest i november 1940.

Det lille orkester bestod af bare 7 drenge og instrumenterne var købt hjem fra København for omkring 700 kr. – i alt…! Penge, der var samlet ind og tilvejebragt ved salg af lodsedler, indsamling af sølvpapir og lign. aktiviteter.

Frem til begyndelsen af 1970’erne var vi et for den tid typisk FDF Orkester, en afdeling i FDF Odense 4. kreds. I perioder samarbejdede vi med orkestre fra andre FDF-kredse i Odense. Men i begyndelsen af 70’erne var vi det eneste overlevende FDF-orkester i Odense og ændrede derfor status til ”FDF Odense Distrikts Orkester”, bl.a. også for at give alle FDF’ere i Odense Distrikt mulighed for at være med.

Senere blev vi et lidt “frit svævende” Odense FDF Orkester – inden vi i begyndelsen af 90’erne oprettede en ny, selvstændig FDF-kreds: ”FDF Odense Musikkreds”, hvor brass band’et blev en del af afdelingerne. Idéen var at dyrke alle musikaktiviteter i én kreds: Brass band, tamburkorps, børnekor, ”rytmerødder” og den rytmiske musik, multi-musikken.

I de seneste mange år er det dog kun brass band’et der har været aktivt, dog med eleverne samlet i musikkredsens JuniorOrkester.

Odense FDF Orkester er medlem af Dansk Amatør Orkesterforbund (DAO), hvor vi har deltaget i orkesterkonkurrencer på 3.-divisionsniveau med en 4. plads som bedste resultat.

Desuden var orkestret med i stiftelsen af SAO – Sammenslutningen af Amatørorkestre i Odense, som arbejder for at fremme amatørmusikken i Odense.

I sin 75-årige levetid har Odense FDF Orkester har haft mange dirigenter. Vi er endnu nogle, der husker navne som Arne Christensen og Eskild Toft. Og ikke mindst Verner Nielsen, der var tubaist i 6. Regiments Musikkorps (sidenhen Musikkorps Fyn) og dirigerede FDF-orkesteret i næsten 25 år – og i øvrigt lærte os at spille fra første trut.

Siden da har dirigentpinden været bestyret af bl.a. Niels Jørn Jessen (trompetist), Jan Mortensen (basunist), Alice Joensen, nu Granum (korleder), Michael U. Philipsen (fløjtenist), Janne Nilsen (hornist), Jesper Rosenkilde (basunist), Per Mølgård (trompetist),  Mette Møller (basunist) og Maria Badstue (trompetist og dirigent)  – alle med baggrund fra den professionelle musikverden.

Fra FDF-orkestrets egne rækker har Jens Reinholdt, Kim Nielsen, Ole Sørensen og Jørgen Feldfoss haft “pinden” i hånden.

Fra omkring midten af “nullerne” har orkestret haft stor fornøjelse og musikalsk udbytte af en rigtig “messing-mand” ved dirigentstokken: Michael Thrane, der også selv mestrer trombonen og andre low brass instumenter, har en diplomuddannelse fra Det Fynske Musikkonservatorium med speciale i instruktion. Michael står også her i orkestret for undervisningen af blæser-elever. Ole Sørensen, der spiller tuba i orkesteret og som selv er startet her som dreng i Odense 4. kreds, har i mange år stået for undervisningen af slagtøjs-eleverne – ligesom han samler alle nye til sammenspil i JuniorOrkestert.

At et orkester som Odense FDF Orkester i 2015 kunne fejre 75 års jubilæum er ved at være et særsyn i dansk amatør-blæsemusik, men på trods af skiftende eksistensvilkår og folkelig interesse for brass band musik, ja så har Odense FDF Orkester forventninger om at fortsætte i mange år endnu.

Skriv et svar